Vinkit ruokapöydän valintaan ja
kauniin ruokailutilan sisustamiseen
Ruokailutila on yksi kodin tärkeimmistä tiloista,
sillä ruokapöydän ääressä vietetään monesti paljon aikaa.
Siksi ruokailutilan sisustusratkaisujen ja kalustuksen
miettimiseen on hyvä käyttää hieman aikaa.
Ruokailutilan kalustus saattaa kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, sillä monia erilaisia vaihtoehtoja on valtava määrä. Usein ruokailutilan sisustussuunnitelma alkaa kuitenkin hahmottumaan alla olevien
teemojen kautta:
Oma tila - Minkä kokoinen ja muotoinen tila on kyseessä? Olisiko pyöreä ruokapöytä tilaan paras vai sittenkin suorakaide tai neliö?
Oma tyyli- Haetko ruokailutilasi sisustukseen klassista vai skandinaavista tyyliä? Tai ehkä mielessäsi on jotain ihan muuta! Myös eri tyylejä yhdistämällä voit luoda
näyttäviä kokonaisuuksia!
Ruokapöydän koko - 4, 6 vai 8 hengen ruokaryhmä?
Ruokailutilaan sopivan ruokapöydän koko riippuu tilasta sekä siitä, kuinka monta ruokailijaa pöydän ympärille on tarkoitus mahtua. Hyvänä ohjenuorana pöydän kokoa miettiessä voi pitää sitä, että jokaiselle ruokailijalle tulisi varata tilaa noin 60 cm.
Lisäksi on pidettävä mielessä se, paljonko tilaa tuoli vaatii taakseen. Usein noin 70 cm riittää siihen, että pöytään pääsee mukavasti istumaan. Mikäli tuoleissa on käsinojat, on tilaa hyvä varata hieman enemmän.
Näiden tietojen perusteella on mahdollista laskea ruokailutilaan sopivan ruokapöydän koko. Esimerkiksi 6 hengen suorakaiteen muotoinen ruokapöytä on leveydeltään vähintään 180 cm. Mikäli myös pöydän päädyt halutaan ottaa jatkuvan käyttöön, on pöydän pituutta hyvä kasvattaa hieman molemmista päistä. Lisäksi pöydän päätyihin tulisi jäädä vähintään 70 cm tyhjää tilaa ruokapöydän tuoleja varten.
Ruokapöydän muoto - suorakaide vai pyöreä?
Suorakaiteen muotoinen ruokapöytä on klassikko, mutta myös pyöreät ja ovaalit ruokapöydät ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Esimerkiksi pyöreä Timo-ruokapöytä ja Zebra-ruokapöydäntuolit luovat näyttävän kokonaisuuden. Suorakaiteen muotoisen ruokapöydän etuna on erityisesti se, että pöytä on helppo sijoittaa niin seinän viereen kuin keskelle ruokailutilaa.
Kolme eri tyyliä ruokailutilaan
Ruohea ja luonnollinen
Pyöreää Tapis-ruokapöytää
on saatavilla useassa eri koossa. Tapis-pöydän kanssa sopii erinomaisesti yhteen esimerkiksi
HK Livingin mustat rottinkituolit
.
Linjakas ja näyttävä
Boston-ruokapöydässä
on upea valkoöljytty kansi sekä kaunis musta jalka. Tyylikkäät
Zuiverin Brent Air
ruokapöydän tuolit viimeistelevät tämän kokonaisuuden!
Tumma ja tunnelmallinen
Tämän
Hugin ruokapöydän
tamminen kansi on käsitelty savutammen sävyiseksi.
Muubsin Chamfer
tuolit pehmentämävät kokonaisuutta.
Pyöreän pöydän etuna on ehdottomasti se, että kaikki ruokailijat näkevät toisensa. Niinpä pyöreä ruokapöytä on loistava valinta silloin, kun pöydän ääressä on tarkoitus viettää paljon aikaa esimerkiksi juhlien, illallisten tai kahvihetkien merkeissä. Pyöreän ruokapöydän keskelle saa nimittäin mukavasti tarjoilut esille siten, että kaikki ruokailijat ylettyvät niihin. Parhaimmillaan pyöreä ruokapöytä on ruokailutilan keskellä siten, että sen ympäri pääsee vaivattomasti kulkemaan.
Jatkettava ruokapöytä on hyvä valinta silloin, kun lisätilaa pöydän ääreen tarvitaan harvakseltaan. Jatkopalan avulla pyöreästä ruokapöydästä saadaan ovaali. Ovaali ruokapöytä on näppärä erityisesti siksi, että sen päätyyn on helpompi sijoittaa useampi ruokailija verrattuna suorakaiteen muotoiseen ruokapöytään.
Pieniin keittiöihin ja tiloihin pyöreä tai neliön mallinen ruokapöytä on hyvä vaihtoehto. Neliö ruokapöytä toimii hyvin silloin, kun ruokapöytä olisi tulossa esimerkiksi ikkunan alle seinään kiinni. Pieni pyöreä ruokapöytä taas sopii hyvin tiloihin, joissa pöytä on mahdollista jättää keskemmälle tilaa seinästä irti.
Ruokapöydän materiaali - kestävyys puntarissa
Ruokapöydän materiaaleja miettiessä monilla on mielessään pinnan kestävyys. Kestävyyden näkökulmasta puu on erittäin hyvä vaihtoehto ja se onkin suosittu ruokapöydän materiaali. Puulajeista erityisesti tammi sopii ruokapöytiin, sillä tammi on luonnostaan kovaa. Tällöin se kestää iskuja paremmin verrattuna muihin puulajeihin.
Erilaisilla pintakäsittelyillä ja valmistustekniikoilla tammisiin ruokapöytiin saadaan kauniita sävyjä:
Öljytty tammi - Öljytty tammesta valmistettu ruokapöytä on komea ja äärimmäisen kestävä vaihtoehto. Öljytty pinta vaatii kuitenkin aika ajoin huoltoa. Se tulisi esimerkiksi öljytä ennen käyttöönottoa sekä käyttöönoton jälkeen muutamia kertoja vuodessa.
Nimittäin öljyttynä pöydän pinta on
helpompi pitää puhtaana. Öljytyn pöydän pintaa on myös mahdollista
tarvittaessa hioa. Hiomalla pinnalta saakin esimerkiksi pienet naarmut
häivytettyä. Hyvin hoidettuna öljytty ruokapöytä on käytännössä ikuinen.
Lakattu tammi - Öljyttyyn ruokapöytään verrattuna lakatusta puusta valmistettu ruokapöytä on helpompi pitää puhtaana. Lisäksi lakattu ruokapöytä ei kaipaa samalla tavalla hoitoa kuin öljytystä puusta valmistettu ruokapöytä. Lakattua pintaa on kuitenkin haastavampi huoltaa mikäli pöydän kanteen tulee vaikkapa naarmuja. Nimittäin lakkapinnan uusiminen voi olla työlästä.
Tammiviilu - Viilu on puusta leikattu ohut levy, jota käytetään esimerkiksi kalusteiden pinnoittamiseen. Laadukkaat viilutetut pinnat ovat äärimmäisen kauniita ja niissä on usein tasainen kuvio, sillä toivottuun ulkonäköön sopivat viilun palat on mahdollista valita tarkkaan. Hyvin tehdyt viilusta valmistetut ruokapöydät ovat lisäksi kestäviä ja massiivipuuhun verrattuna kevyempiä. Mikäli ruokapöytää on tarvetta siirtää ajoittain, saattaa viilusta valmistettu pöytä olla hyvä vaihtoehto.
Puun lisäksi lasi, betoni ja marmori ovat kestäviä ruokapöydän materiaaleja. Lasi tuo ruokailutilaan kevyen ilmeen, joten se sopii erityisesti pieniin ruokailutiloihin. Betoni on vuorostaan persoonallinen ja näyttävä vaihtoehto, joka on helppo pitää puhtaana. Marmoripinnat taas ovat taas ajattomia, tyylikkäitä ja kestävät hyvin pieniä kolhuja. Marmorinen ruokapöytä vaatii kuitenkin suojausta sekä huolellista puhtaanapitoa.
Kuvassa oikealla HK Livingin pyöreä Pillar-ruokapöytä ja Sika Designin Rossini-rottinkituoli käsinojilla.